Wednesday, June 4, 2008

Sabah Part 5

emmm....
da bosan ke dgn entry sabah ni.ak sekadar berkongsi. mana tau nnt korg nak gi sabah jugak nnti kan. bleh la jadikan xtvt ak ni sebagai panduan..hihihihi...

lepas smlm da penat berendam sakan kat Pulau Sapi itu. pagi2 tu kami 4 beradik saje la mau mengisi masa lapang di pagi ari. kebetulan pagi tu xder apa mau buat. adik ak ajak kitorg berjalan2 naik beskal. Hotel kitorg menginap ni ada sediakan perkhidmatan sewa beskal. apalagi, ak n adik2 da laaama sgt xnaik beskal. sakit jugak la buntot ni dok atas beskal.hahahahah...kami jalan2 n pusing2 sekitar tanjung aru. pestym seumo idop ak ni naik beskal pakai helmet. da macam le tour de langkawi je ak rasa.. ak gelak sakan nengok gelagat kitorg yg da macam atlet berbasikal je aritu.hihihihihi...

atlet sukma sabah :)




ptg tu plak, kiorg joint satu tour gi Beaufort. G sungai Gerama (Gerama River). Sungai ni ala2 paya bakau gitu. kalo diikotkan kat area uma ak pon ada paya bakau, tp saje nk merasa naik bot, tgk firefly(kelip2), jumpa org luar kan.. Gerama river ni jauh dr hotel ak. dlm 2jam lebey kalo dr tanjung aru. so ketiduran la dlm bas. tym otw ke Gerama River ni ak naik bas sekali dgn pelancong hong kong n jepun. so xbersembang mana la kan. xkenal n mereka sgt sukar berkomunikasi. english pun litle bit je kata mereka. mmg dieorg kurang fasih berbahasa selain dr bahasa mereka sdn. itu mmg xdinafikan sbb bangsa2 mereka tu sgt mengagungkan bahasa kebangsaan mereka sdn.




so sepanjang nk ke Gerama River ni hujan lebat sgt. smpi kat situ pun still ujan. cuma da teduh sket. so terpaksa la beli baju ujan. sbb mmg confirm basah kalo naik bot tu nnti. tyme naik bot ni bukan family ak je. ak naik sekali dgn pelancong Jepun. tp susa la mau bersembang sket sbb dieorg xreti ckp english sgt. da jadik mcm ayah itik bersembang je..bila ak ckp perkataan toilet pon die tak tau. cuba la korg bayangkan mcmana teroknyer english die. ak pon bukan la hebat sgt english, tp sekurang2 nyer ak tau la toilet tu apa...kehkehekehekeh



sara wit ukouku n her mother


kat Gerama River ni ada satu monyet yg takde kat tmpat lain. Monyet Belanda namanya. mmg habitat monyet ni kat sini. hanya kat Gerama River je monyet ni ada. monyet ni lain dr monyet biasa. dia ada hidung yg panjang n berwarna merah.pastu ekornyer pon panjang semcam je.. monyet ni plak die pantang mkn pisang. die hanya makan daun2 sahaja. xtau la knpa xbuleh mkn pisang sbb menurut org yg jaga kawasan tu ckp kalo monyet ni mkn pisang die akan mati selepas 3 ari. begitula alkisahnya ye kawan2.....kehkehek...tp sgt susa mau amik pic monyet2 ni. sbb bila bunyi enjing bot je monyet2 ni lari. pastu kasi buntot je kat kitorg.. mmg susa nk snap pic mereka bersama idung panjang ala2 pinokio tu.hihihih..tyme nk otw tu banyak la nmpka kerbau2 tenagh berkubang. mmg live in action la.. selalu kerbau jauh je. ni sebelah je. takot ak die sondol bot tu..hahahahhhaha

monyet belanda

sara wit her brother (amy)

kerbau melintas langsung gitu


sebelom balik tu, kunon2 mau tgk firefly. tp tgh2 ujan tu xberapa nk nampak sgt. cadangnyer mau naik bot lagi. tp keadaan tym ujan lebat xmuleh mau naik sbb takot jadik apa2. so tgk ala kadar je la..sebelom balik tu kitaorg smpt la amik pic dgn pelancong jepun tu.

sara wit her family, ukouku n her mother


3 comments:

katakbesar said...

hehe.. cute..
hard rock gals

never been to sabah
opss.. just labuan..
back in 2004
tu pun 2 hari je
but, sempat la beli mutiara

Lily.Lulu. said...

wahh . siap kayuh beskal
bess tuh !!
:)

I'm LeGend said...

katak beso,
nnti gi la kk..assikkkk baaa


lily,
hihihi nek beskal pakai topi