Wednesday, June 4, 2008

Sabah Part 4

Herlow..
Bernanah la mata korg dok baca entry ak part sabah ni xabeh2 lagi..sggup ke korg baca lagi..layannn kan je la ak pnya story mory ni ekk.. semntara ak ada citer ni..sok2 da xder citer. korg bosan plak.hihihihi..btw, ak nk wish tq sooooo much sbb korg selalu lawat blog ak n baca citer2 ak yg xseberapa. apa yg ak tulis adalah sekadar utk berkongsi.bukan niat utk riak mahupun takbur. mcm tagline blog ak. happiness is not perfect until it's shared ..so ak share all the best thing yg ak penah rasa..

next day, kitorg gi snokling. wah! best tau, even ak ni xla pandai berenang mana, tp ak suka gi laut ni. menyelam2 ni. Bak kata adik2 ak, ak ni berenang ala2 mcm anjing shin chan tu. hahahaha..betapa ak xreti la berenangnya tu.. adik2 ak hebat berenang! kalo kat laut tu, ak mmg bergantung harap kat diorg la..hahahahahahahah...lawak kan? hehehehe..ala, snokling ni bukan perlu pandai berenang sgt, sbb ada kaki itik tu yg wat kita bleh timbul kat atas permukaan air.Ak pena snokling sblom ni. tp lama suda. tym ak sek men dulu, kat Pulau Gemia, Terengganu. So dis my second xperince la utk snoklin ni. best sgt tgk ikan dlm laut tu. cute sumer. Kali ni, sementara da ada kat Sabah, kitorg pilih Pulau Sapi utk wat xtvt snoklin. Ekceli ada 3 pulau iaitu Pulau Mabukit, Pulau Manukan n Pulau Sapi. tp org tour to inform yg Pulau Sapi pling cantik coral die antara 3 pulau lain tu. So we decide utk gi Pulai Sapi ni.


happy tym!

otw to jetty utk ke Pulau Sapi


Brother tu la bgtau Pulau Sapi cantek


Pulau Sapi yg kecik je tu (sebelah kiri)


mama, sara, athirah

amy, ayah, atiqah


entrance Pulau Sapi


Kat sana, kitorg sewa google n kaki itik. sepuloh hengget tuk satu barang. kaki itik sepeloh hengget, google sepuloh hengget. kaya org tu. kitaorg satu family je da spent rm100 tuk 2 barang tu. kitorg sewa 5 set je. mama xmandi. die pemerhati dr jauh.hihihihi.. sebelom mau terjun dlm laut tu. pastikan pakai krim UV protection(sunblock!) !! nnti kulit korg kering n hitam dek gelaga laut (wah! ak seperti perunding kecantikan gitu). lepas da pakai sunblock bagai, pakai la kasut itik tu. ekceli ak tak tau apa nama kasut tu. so ak pon pggil la kasut kaki itik sbb seem lyk mcm kaki itik. cuba korg tgk pic kat bawah nnti. hihihihihih...


Sunblock tym!


Kaki itik ku


ikan2 kat pulau ni, sgt friendly..hihihi.ikan2 ni tak takot org. org yg takot ikan..hahahahah...kalo korg gi snoklin nnti, jgn lupa bawak roti tau. bleh bagi ikan2 tu makan..kat pulau sapi ni, ikan2 nyer bila di bagi mkn free, makin bayk ikan berkumpul. sgt sonok. memula ak sonok la, bila dah keliling ak je ikannya, menjerit jugak la ak. bukan ak takot tapi ak geli, ye la.. licin je ak rasa kulit ikan tu..yakker!! geli geliman ak dibuatnya..tym ak snoklin ni, ak dpt la tgk karang2 yg sgt cantek, tp maaf la. kamera ak bukan underwater pnya, so xdpt la ak nk tunjuk rupe coral2 yg sgttttttt cantek tu. kuasa ALLAh tu sumer. dan paling sonok, ak nmpk nemo. mcm dlm TV tu. Finding Nemo tu.. wah!! cute bangat..ak jugak nampak star fish(tapak sulaiman)..kembang kuncup je. takot plak ak kalo ak terpijak die..hihihihi...tp mmg hebat la ciptaan ALLAH.ak mmg kagum tgk hidupan laut tu sumer! maybe satu ari nnti ak mau pegi lagi lagi..




ikan2 itu


tgh laut

gedebushhhh!!! jatoh tgh laut





lepas da penat snokling, ak ni gatal2 la mulut request kat ayah terchenta ak teringin sangat mau naik itu banana boat. ak xpenah rasa pun lagi seumo idop ni. mau la try. mcmana rasanya. nmpk dlm tv tu mcm best n syiokkkk sgt. ayah pon kasik n sggup plak blanja. apa lagi. ak pon gi la cri tmpat sewa banana boat tu kan..die letak rm35 sekepala. wah! agak mahal tau..so ak pon mintak la tawar supaya jadik rm25, kalo 4 org dpat la rm100. bodek pnya bodek. dapatla...hihihi..excited tak terkata ak ni..tym atas boat tu ak da confident sket da ni.xder la rasa takot sgt. sekali uncle boat tu tnya "tau renang enggak"..ahah?? ak da kecut perot da ni..ak pun ckp la xreti la...sket2 je..korg tau nape die tnya gitu? sbbnyer die mau letak kitorg tgh2 laut sinun! masyaALLAH.tym tu hanya ak pikir idup dgn mati je..ak rasa mcm nk kansel je!!! da sejok2 tgn kaki ak ni. adik2 ak bleh ketawa tgk ak. sbb kunon2 ak la plg beria mau naik. yg wat ak takot tu sbb tgh2 laut. tmpt org tgkap ikan tu.silap2 jerung pun ada. tym tu ak pikir -ve je.. ak pikir mati la ak..ak xrerti berenang..padahal tym tu ak da pakai jaket keselamatan. tp ak tetap tak yakin.menjerit2 ak xmo naik. masa tu ak pon mengucap ingat ALLAH da. ak baca segala jenis ayat yg ak tau ni. dr AL Fatihah smpi ayat Kursi. ak takkooooott sgt..mmg ak taubat xmo naik lagi da...pulak2 tu die ckp mau jatohkan tgh laut,. lagi la kecut perut, ak rasa ak pnya usus mau terkuar suda..ak pnya sore la terjerit smpi uncle boat tu gelak kan ak.adik2 ak pnya la enjoy. ak je yg menagis mau balik..hahahahahha..mmg lawak la tym tu.. ak sgt2 takot..xtau la nape..die jatohkan kitrog tgh laut tu dua kali. dua kali tu la ak menjerit smpi nmpak anak tekak ni.. so pada korg yg nk try tu gi la..ak ni maybe takot jadik camtu. tp bila da balik uma, ak rasa mcm sonok sebenarnya. tp sbb ak ni xpandai berenang ak jadik xyakin dgn diri sdn..hahahahahah..smpi skrg isu ni xabes2 lagi. adik2 ak asik kutuk ak je...hahhahaha...


2 comments:

Lily.Lulu. said...

cantiknya tempat ...
kita x gi laa pulau sapi masa tuh
harus pergi lain kali
:)

I'm LeGend said...

lily,
lepas ni haruss tau